Søgebegreb

Schaeffler lejer muliggør forskning under ekstreme forhold på Antarktis

Pressrelease Stage Image

05-04-2022 | Aarhus

  • Schaeffler er valgt som foretrukken teknologipartner i et vigtigt internationalt videnskabeligt forskningsprojekt, der måler astrofysiske partikler i Antarktis
  • I partnerskab med Uppsala Universitet, Sverige har Schaeffler udviklet lejer til vindmøller der genererer elektricitet til forskningsudstyr i et klima, hvor lejerne er afgørende for møllens ydeevne og projektets resultat.
  • Der er planer om at udvide projektet til Grønland, hvor temperaturerne kan komme helt ned til -65 grader celsius, hvor Schaeffler understøtter med lejeløsninger

Den globale bil- og industrileverandør Schaeffler fortsætter partnerskabet med Uppsala Universitet i Sverige om det innovative internationale videnskabelige forskningsprojekt ARIANNA (Antarctic Ross Ice-Shelf Antenna Neutrino Array). Forskningen foregår i barske temperaturer, hvor det overordnede formål er at etablere en detektor til måling af ultra-høj-energi astrofysiske partikler - såkaldte "neutrinoer". Neutrinoer er en af universets mest almindelige og essentielle partikler, der opstår i de kernefusionsprocesser, der foregår i solen og stjernerne. De er usynlige og næsten masseløse partikler, der er meget komplekse at studere. Ultralavfriktionslejer fra Schaeffler gør det muligt for vindmøller at rotere og levere energi til forskningsudstyret. Schaeffler blev valgt som Uppsala Universitets teknologipartner til det oprindelige projekt i 2016 samt den kommende udvidelse af projektet, der skal finde sted på Grønland i sommeren 2022.

Det var i 2016, at Schaeffler begyndte partnerskabet med Uppsala Universitet i Sverige om et innovativt internationalt videnskabeligt forskningsprojekt drevet af tre professorer med ansvar for forskellige områder: Prof. Hans Bernhoff, ansvarlig for udviklingen af vindmøllen, Prof. Allan Hallgren, initiativtager til vindmølleprojektet og prof. Steve Barwick, University of California, Irvine, der ledede ARIANNA-projektet. Forskningsholdet vil forske i neutrinoer og begyndte at udvikle detektorenheden, som har brug for en konstant strømforsyning og skal kunne virke under meget ekstreme forhold ned til -50 grader celsius. Den øde Moore's Bay på Ros isbræen, en af verdens største isbræer, lige ud for Antarktis’ kyst, blev valgt fordi den opfyldte de rigtige kriterier til at forske i neutrinoer.

Banebrydende forskning under ekstremt kolde forhold

Schaeffler blev involveret for at understøtte lejeudviklingen til de vindmøller, der bruges til at forsyne forskningsudstyret. Møllerne skulle kunne køre under de ekstreme forhold på Antarktis. Med variabel vind var minimal friktion afgørende for møllens pålidelighed og projektets resultat, da ethvert tab i effektivitet ville være kritisk. Schaeffler blev valgt som den foretrukne teknologipartner for lejeløsningerne inde i vindmøllerne – specielle sporkuglelejer med ultralav friktion hvor der er anvendt keramiske kugler. De specielle lejer, der blev produceret i små mængder til de specifikke krav, fungerede uden olie eller fedt og har unikke tætninger med meget lav friktion og kan klare den ekstremt kolde temperatur. "Vi er stolte over at have været en del af denne vigtige forskning siden 2016. Det viser tydeligt, at vores produkter er konstrueret til at opfylde selv de højeste krav" siger Erik Askensjö, administrerende direktør for Schaeffler Nordic.

Vindmøllerne har viste sig at være solide, idet lejerne fungerer perfekt ned til -50 grader celsius. "Vi er meget tilfredse med samarbejdet og udstyret fra Schaeffler. Uden dette specielle lavfriktionsleje fra Schaeffler, ville projektet ikke have været muligt, og samarbejdet har været et væsentligt bidrag til forskningssuccesen”, siger prof. Hans Bernhoff.

I øjeblikket er der en intensiv design- og testfase, der skal afsluttes inden udgangen af april. På den grønlandske Summit Camp er en ny, større og mere robust version af detektoren, med større lejer fra Schaeffler, nu under konstruktion for at imødekomme de endnu højere krav til de barske forhold. Her kan temperaturen nå ned på -65 grader celsius, og vindene er meget varierende. "Til det Grønlandske projekt er vi igen valgt, som den foretrukne teknologipartner med høj udviklings- og fremstillingskompetence, når det kommer til lejer, hvilket er meget positivt", siger Erik Askensjö.

Om forskningsprojektet ARIANNA

For at kunne måle ultra-høj-energi astrofysiske partikler blev detektoren placeret på den enorme Ross-isbræ, hvor den opnår optimal effektivitet. ARIANNA-projektet studerer neutrinoer, der interagerer i den 600 meter tykke is, der dækker denne del af Rosshavet. Når en neutrino af meget høj energi interagerer med et atom i isen, udsendes en kort radiofrekvensimpuls, som derefter kan detekteres. Efterhånden som fysikere bedre forstår, hvordan og hvor neutrinoer med ekstremt høj energi opstår, kan de forstå de processer, der sker i de ekstreme astronomiske objekter, hvor de mest intense energiomdannelser finder sted. Neutrinoens unikke egenskab giver mulighed for en indsigt, som ikke kan opnås med andre slags partikler og stråling. Observation af disse neutrinoer vil give information til grundlæggende spørgsmål om udviklingen af vores univers. Derfor er ARIANNA-projektet vigtigt for Schaeffler, da virksomheden altid har været en innovator, og at tænke et skridt foran ligger i virksomhedens DNA. For Schaeffler betyder det at være mere innovativ at betræde nyt land, og det er Project ARIANNA er et perfekt eksempel på.

Udgiver: Schaeffler Danmark ApS
Udgivelsesland: Danmark

Tilhørende medier

Terms of use for Schaeffler press pictures

Schaeffler press pictures may only be used for editorial purposes. Unless otherwise stated, all copyrights and rights of use and exploitation are owned by Schaeffler Technologies AG & Co. KG, Herzogenaurach (Germany) or by one of its affiliated companies. The reproduction and publication of Schaeffler press pictures is only permitted if the source is stated as follows: "Image: Schaeffler". The pictures may be used free of charge in such cases. The use of pictures for advertising or other commercial purposes, in particular their disclosure to third parties for commercial purposes, is hereby prohibited. Pictures may only be edited with the approval of Schaeffler.

We kindly request that a specimen copy be sent to us when Schaeffler press pictures are published in printed media (or a digital copy in the case of publication in electronic media). When using Schaeffler press pictures in films, please notify us and state the title of the film.

Use and utilization of Schaeffler press pictures is subject to the substantive laws of Germany without its conflict of law provisions. The place of competent jurisdiction shall be Nuremberg, Germany.

Postal address:
Schaeffler Technologies AG & Co. KG
Corporate Communication
Industriestraße 1-3
91074 Herzogenaurach
Germany

presse@schaeffler.com

Downloads

Pressemeddelelser

Pakke (pressemeddelelse + medier)

Del side

Hos Schaeffler anvender vi cookies for at gøre vores website mere brugervenlig for dig. Ved at bruge websitet, accepterer du brugen af cookies. Yderligere oplysninger

Accepter