KONTAKT
 
Målemetoder

Modalanalyse

Modalanalysen er en særlig form for frekvensanalyse. Her ser man ikke på de enkelte maskinelementer, men på maskinen som helhed. Målet er at undersøge maskinens frekvensforhold samlet set. Det sker ved, at der udarbejdes en computermodel af maskinen, og der fastlægges et stort antal målepunkter. Derefter slår man målrettet på maskinen med en impulshammer. Man måler samtidig påvirkningen og de resulterende maskinvibrationer på de forskellige målepunkter, hvorefter der kan fremstilles en tredimensionel model af maskinanlægget på ens computer.

 

Modalanalysen kan anvendes inden for mange områder:

  • Måling af egenfrekvenser eller resonansfrekvenser:
    På baggrund af konstruktionsbetingede faktorer som masse og stivhed har ethvert maskinanlæg en eller flere egenfrekvenser. Hvis et anlæg kører på en sådan måde, at en påvirkning (f.eks. motorens omdrejningstal) befinder sig egenfrekvensområdet, kan anlægget komme i voldsom svingning. Ud fra modalanalysen kan Schaeffler-eksperter foreslå konstruktive forbedringer af anlægget.
  • Påvisning af et maskinanlægs „bløde punkt“:
    Hvis der forekommer store vibrationer, efter at maskinanlægget er taget i brug eller efter en teknisk ændring, kan dette skyldes et såkaldt "blødt punkt". Herunder forstår man et stivhedsproblem, der ofte skyldes en dårlig forbindelse mellem to maskindele, f.eks. i en forskruning. På baggrund af målingerne fremstilles der en animation af maskinanlæggets bevægelser. Visningen af de enkelte maskinelementers bevægelse fører hurtigt til maskinanlæggets "bløde punkt". Sammen kan man herefter udarbejde konstruktive forbedringsforslag.
 

Hos Schaeffler anvender vi cookies for at gøre vores website mere brugervenlig for dig. Ved at bruge websitet, accepterer du brugen af cookies.Yderligere oplysninger

Accept